Antalya voor geschiedenisfanaten: leer alles over de oude beschavingen

Ben je een geschiedenisfanaat en op zoek naar een bestemming waar je alles kunt ontdekken over de oude beschavingen? Dan is Antalya in Turkije de perfecte plek voor jou! Gelegen aan de prachtige Middellandse Zeekust, biedt Antalya een schat aan historische bezienswaardigheden die teruggaan tot duizenden jaren geleden. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de tijd en laten we je kennismaken met enkele van de meest fascinerende oude beschavingen die in Antalya hebben bestaan. Antalya voor geschiedenisfanaten: leer alles over de oude beschavingen!

Het oude Romeinse rijk

Eén van de meest invloedrijke oude beschavingen in Antalya was het Romeinse rijk. De stad werd gesticht door koning Attalus II van Pergamon en later veroverd door de Romeinen in 133 voor Christus. Het Romeinse rijk heeft zijn stempel gedrukt op de stad door indrukwekkende architectuur en monumenten achter te laten.

Eén van de must-see bezienswaardigheden uit deze periode is het Hadrianuspoort, gebouwd ter ere van keizer Hadrianus. Deze triomfboog is versierd met prachtige reliëfs en inscripties die het verhaal vertellen van het glorieuze verleden van Antalya onder Romeins bewind.

Een andere indrukwekkende site is het antieke theater van Aspendos, dat nog steeds wordt gebruikt voor concerten en theatervoorstellingen. Met een capaciteit van 15.000 toeschouwers is dit amfitheater één van de best bewaarde ter wereld.

De oude Griekse beschaving

Voordat de Romeinen Antalya veroverden, werd het gebied bewoond door de oude Grieken. De stad zelf heette destijds Attaleia, vernoemd naar koning Attalus II van Pergamon. Hoewel er niet veel overblijfselen zijn uit deze periode, zijn er nog steeds enkele interessante plekken die je kunt bezoeken om meer te weten te komen over de oude Griekse beschaving.

Eén van deze plekken is Perge, gelegen op ongeveer 18 kilometer ten oosten van Antalya. Perge was een belangrijke stad in het oude Griekenland en heeft goed bewaard gebleven ruïnes, waaronder een groot theater en een indrukwekkend stadion.

Een andere site die je niet mag missen is Termessos, gelegen in het Taurusgebergte. Deze oude stad is bekend om zijn spectaculaire ligging en goed bewaarde monumenten zoals het theater, de agora en de necropolis.

De Lyciërs

Eén van de meest mysterieuze oude beschavingen in Antalya is die van de Lyciërs. De Lyciërs waren een volk dat zich vestigde in dit gebied rond 1200 voor Christus en hun eigen unieke cultuur hadden. Veel van hun begraafplaatsen zijn uitgehouwen in de rotsen en versierd met prachtige reliëfs.

Eén van de bekendste Lycische bezienswaardigheden is de stad Xanthos, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier kun je indrukwekkende overblijfselen bewonderen, zoals een theater, een agora en een necropolis. Daarnaast is er ook het Letoon-heiligdom, gewijd aan de godin Leto en haar tweelingkinderen Apollo en Artemis.

De Hellenistische periode

Tijdens de Hellenistische periode werd Antalya geregeerd door het Seleucidenrijk en later door het Ptolemaeïsche rijk. Hoewel er minder overblijfselen zijn uit deze periode, zijn er nog steeds interessante plekken waar je meer kunt leren over deze tijd.

Eén van deze plekken is Side, gelegen aan de zuidelijke kust van Antalya. Side was ooit een belangrijke havenstad en heeft goed bewaard gebleven ruïnes zoals een groot theater, tempels en stadsmuren.

Als geschiedenis fan zul je versteld staan ​​van de rijke geschiedenis die Antalya te bieden heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in het Romeinse rijk, de oude Grieken, de Lyciërs of de Hellenistische periode, er is genoeg te ontdekken in deze historische stad aan de Middellandse Zee.

Plan je volgende reis naar Antalya en duik in de fascinerende wereld van de oude beschavingen!

Vandaag

Komende dagen